V Okoličnom vzniká technický dvor na európskej úrovni

22.05.2013 Liptovský Mikuláš

20.05.2013 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Verejnoprospešné služby (VPS) v Liptovskom Mikuláši začali prípravné práce na vybudovanie moderného technického dvora v Okoličnom. V priestoroch bývalých skleníkov vznikne areál aj pre zberný dvor na separovaný odpad s kompostárňou.
Komposesorát v Liptovskej Ondrašovej vypovedal Verejnoprospešným službám nájomnú zmluvu v priestoroch na Revolučnej ulici. Preto začali uvažovať nad presťahovaním tunajšieho technického dvora. Navyše, hala zberného dvora na Podbrezinách zasahovala do projektu vznikajúcej separačnej haly a tak sa VPS rozhodli tieto dva objekty spojiť do jedného priestoru v Okoličnom na bývalých skleníkoch.
„Lokalita v Okoličnom je vyhovujúca z niekoľkých hľadísk. Presťahovaním technického dvora, ktorý prevádzkujeme na Revolučnej ulici, vymeníme prenajaté priestory za mestské, čím ušetríme finančné prostriedky za prenájom. Väčšia plocha nám zároveň umožňuje spojiť technický dvor so zberným na separovaný odpad, spoločne s ekoskladom a kompostárňou na zelený odpad,“ približuje pozitíva Jozef Klepáč, riaditeľ VPS.
Výhodou zberno-technického dvora bude, že po ich spustení spoločne s kompostárňou budú môcť obyvatelia mesta sami vyvážať zelený odpad. Ten použijú na výrobu kompostu a následne na vyrovnávanie trávnikov v meste alebo pri rekultivácii skládky. Stavebné práce spojené s realizáciou technického dvora hradia Verejnoprospešné služby vo výške 70-tisíc eur z vlastných zdrojov.

Mikulášania separujú zväčša zodpovedne

Prevádzka zberného dvora na Podbrezinách je odstavená od začiatku apríla tohto roka. Obyvatelia východných častí mesta môžu vyseparovaný odpad vyvážať dočasne do zberného dvora na Podtatranského ulici, ktorý bude v prevádzke aj po otvorení nového technického dvora na „skleníkoch“.
„Vzhľadom na to, že obyvatelia Liptovského Mikuláša pristupujú zodpovedne k separovanému zberu a vôbec k vývozu na zberné dvory, čím sami predchádzajú k tvorbe čiernych skládok, jeden dvor na Podtatranského ulici nestačí,“ hovorí primátor mesta Alexander Slafkovský. „Tieto dve lokality sú zároveň rozmiestnené tak, aby zberný dvor v Okoličnom mohli naplno využívať obyvatelia Okoličného, Podbrezín, Vitálišoviec a Stošíc a dvor na Podtatranského zas obyvatelia žijúci v jeho okolí,“ dodáva J. Klepáč.
Prevádzku nového technického dvora by mali Verejnoprospešné služby okrem kompostárne spustiť začiatkom júla tohto roka.


Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie
a marketingu MsÚ
Liptovský Mikuláš
 

Vyberte región